Krakow Restaurant

Pragniesz wiedzieć, jakim sposobem zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z perfekcyjnych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednakże nie planujesz być w Rzymie, najbliższą najlepszą alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeśli prawidłowo zrobione – może uczynić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.

lunch w Krakowie

   

Jednak po pierwsze: trochę o pizzy we Włoszech …
Tradycyjna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem kultowym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku wykorzystywano zasadę – im prostsza pizza, tym poprawniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Naturalnie, włoskie jedzenie jest nadzwyczaj regionalne, też jeśli chodzi o pizze. Jedna reguła jednak jest wszędzie taka sama: każda prawdziwa włoska pizzeria ma być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet prawnie nazywać się pizzerią!

Czym znamionuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna oraz najbardziej autentyczna – gdy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.

Co jest wymagane oprócz pieca, by zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży bądź 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Później pora na ulubione akcesoria, choć można trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najlepiej też gotową pizzę podać typowo po włosku – innymi słowy ozdobić kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.