czy barista to trudny zawód

Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i użytkowali owoce kawowca. Jednak wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano celowo w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo wieków następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się więc raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, by zdobyć przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych artykułów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obszernego trudu. jeszcze więcej rodzai kaw Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film