Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród szerokich alternatyw, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne jedzenie włoskie
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do tej potrawy. Dobra restauracja włoska w Krakowie Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, gnocchi, piada i liczne desery – np. granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film